Άσκηση για ειδικές ομάδες πληθυσμού

Άσκηση για ειδικές ομάδες πληθυσμού

MTT OLD 2Η άσκηση ορίζεται ως «η κάθε σωµατική κίνηση που συνδέεται µε µυϊκή ενεργοποίηση η οποία αυξάνει τις ενεργειακές δαπάνες πάνω από τα επίπεδα ανάπαυσης». Η τακτική σωµατική άσκηση έχει ως αποτέλεσμα το ανθρώπινο σώμα να υφίσταται µορφολογικές και λειτουργικές αλλαγές, οι οποίες µπορούν να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνιση ασθενειών. Σήμερα, υπάρχουν επαρκή στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι τα άτομα που ασκούνται, μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία τους. Άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες εξαιτίας παθολογικών ή άλλων παραγόντων, μπορούν να ωφεληθούν από τη συμμετοχή τους στα θεραπευτικά μας προγράμματα.

Μερικές από τις παθολογικές καταστάσεις στις οποίες η θεραπευτική άσκηση μπορεί να παρέμβει αποτελεσματικά αναφέρονται παρακάτω:

- Πρόληψη ή/και καθυστέρηση της ανάπτυξης αρτηριακής υπέρτασης και καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης σε άτομα που πάσχουν από υπέρταση. Ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για την υγεία και η άσκηση μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθούν σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα στο μέλλον, μειώνοντας τους κινδύνους εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου

- Καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού και χαμηλή συχνότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 με καλύτερη καύση του λίπους, που συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους, μειώνοντας τον κίνδυνο της παχυσαρκίας.

- Μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του µαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου.

- Καλύτερη εναπόθεση αλάτων στα οστά σε νεαρές ηλικίες, που συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και των καταγμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες.

- Καλύτερη πέψη και ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου.

- Διατήρηση κινητικών λειτουργιών, που περιλαμβάνουν τη δύναμη και την ισορροπία και διατήρηση γνωσιακών λειτουργιών, μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης και πρόληψη ή καθυστέρηση χρόνιων ασθενειών που συνδέονται µε τη γήρανση.

- Χαμηλότερα επίπεδα άγχους και καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι άνθρωποι με νεφρική ανεπάρκεια, μπόρεσαν να μειώσουν τη δοσολογία των φαρμάκων για την αρτηριακή τους πίεση, όταν έκαναν συστηματική άσκηση, ενώ μερικοί τα σταμάτησαν εντελώς με την καθοδήγηση των γιατρών τους. Η συστηματική άσκηση κάνει τους μύες πιο δυνατούς και τις αρθρώσεις περισσότερο εύκαμπτες. Αυτό σημαίνει ότι οι ασκούμενοι ασθενείς μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα στις καθημερινές δραστηριότητες.

Τα προγράμματα άσκησης που εφαρμόζονται στο χώρο μας είναι δομημένα ώστε να εξασφαλίζουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τον ασκούμενο, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τη γενικότερη φυσική του κατάσταση, ώστε να ανταποκρίνεται στις καθημερινές του ανάγκες. Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι κάθε άνθρωπος που αυξάνει το επίπεδο σωματικής  άσκησης, ακόμη και µετά από μακρές περιόδους αδράνειας, μπορεί να αποκομίσει οφέλη για την υγεία ανεξάρτητα από την ηλικία του. Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσει.