Clinical Pilates

·       Clinical Pilates

pilates 3Η μέθοδος Pilates, αναπτύχθηκε από τον Joseph Pilates, ο οποίος θέλησε να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο και ποιοτικό σύστημα εκγύμνασης ολόκληρου του σώματος. Βασική αρχή και θεωρητικό υπόβαθρο της μεθόδου, είναι ο έλεγχος και η σταθερότητα του κεντρικού τμήματος του σώματος. Είναι μια επανάσταση στην προσέγγιση του σώματος και της άσκησης. O έλεγχος του κέντρου του σώματος, που λειτουργεί σαν πυρήνας της ενέργειας και στηρίζει τις λειτουργίες όλου του υπόλοιπου σώματος, είναι η βάση της μεθόδου και το μέσον, για να φτάσει κανείς στα εντυπωσιακά της αποτελέσματα. Εξίσου σημαντικές αρχές, για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου, αποτελούν ο έλεγχος της αναπνοής και η ενίσχυση  των εν τω βάθει σταθεροποιών μυών, όπως επίσης και η συνειδητοποίηση του σώματος ως μιας βιοκινητικής αλυσίδας, με επανεκπαίδευση της σωστής θέσης και σύνδεσης του κεφαλιού, του θώρακα, της πυελικής ζώνης και των άκρων.       

 

Εξέλιξη της μεθόδου αποτελεί το Clinical Pilates (κλινικό ή θεραπευτικό), που είναι μια από τις πιο έγκυρες και αποτελεσματικές μεθόδους αξιολόγησης και αποκατάστασης. Το Clinical Pilates είναι μια μορφή θεραπευτικής άσκησης, η οποία βασίζεται στην κατανόηση και συνειδητοποίηση από τους ασθενείς, τόσο του σώματος τους, όσο και της δυσλειτουργίας, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αναγνωρίζει το σημείο-κλειδί, εφαρμόζοντας προσεκτικά επιλεγμένες ασκήσεις, σε ασθενείς με συγκεκριμένες θεραπευτικές ενδείξεις. Αυτό είναι κάτι που εξασφαλίζει τα μέγιστα θεραπευτικά οφέλη, ενώ συγχρόνως ελαχιστοποιεί την πιθανότητα τραυματισμού ή επιδείνωσης της πάθησης.           

Το Clinical Pilates, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση και θεραπεία ποικίλων Νευρομυοσκελετικών παθήσεων και κακώσεων και εφαρμόζεται αποκλειστικά από φυσικοθεραπευτές, πιστοποιημένους στη συγκεκριμένη μέθοδο. Η ευρεία εφαρμογή του, ενισχύεται από τη διεθνή βιβλιογραφία, η οποία καταδεικνύει ισχυρά ευρήματα που υποστηρίζουν την εφαρμογή συγκεκριμένων θεραπευτικών ασκήσεων στη διαχείριση του πόνου και των δυσλειτουργιών.

pilates 4Τέτοιες καταστάσεις αποτελούν:

- κεφαλαλγίες, όπως ημικρανίες, πονοκέφαλοι τάσης κλπ.

- χρόνιος πόνος όπως η οσφυαλγία λόγω υπερκινητικότητας του κινητικού τμήματος της Σ.Σ.

- νευρολογικές διαταραχές με προβλήματα αστάθειας

- σοβαρές μετεγχειρητικές και μετατραυματικές καταστάσεις όπως αρθρίτιδες

- αναπνευστικά προβλήματα

- αίσθημα κόπωσης

Το θεραπευτικό Pilates, είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για ασθενείς με συγκεκριμένους τραυματισμούς ή προβλήματα, αλλά και για όσους επιθυμούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής με τον πιο φυσικό, ανώδυνο και αποτελεσματικό τρόπο. Ωστόσο, είναι απόλυτα αναγκαίο να εξατομικεύεται για τον κάθε ασκούμενο.

Στο κέντρο μας, το θεραπευτικό Pilates εκτελείται με την επίβλεψη και καθοδήγηση φυσικοθεραπευτή, πιστοποιημένα ειδικευμένου στη μέθοδο Clinical Pilates που θα αξιολογήσει και θα οργανώσει ένα πρόγραμμα αποκλειστικά για εσάς.