Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική

acupuncture 3Ο Βελονισμός είναι ένα θεραπευτικό σύστημα που αποτελεί βασικό μέρος της παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής. Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, έγινε γνωστός στη Δύση και η αρχική αιτία για το ενδιαφέρον των δυτικών ιατρών για τον βελονισμό ήταν η αποτελεσματικότητα του στην επίτευξη αναλγησίας και αποθεραπείας.    

Θεωρείται ως μία θεραπευτική προσέγγιση, που προάγει τη ρύθμιση της ομοιοστασίας του οργανισμού. Υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του βελονισμού στον οξύ μετεγχειρητικό πόνο, καθώς και σε πλήθος συνδρόμων οξέως και χρόνιου πόνου.                                                                       

Η τέχνη του βελονισμού βασίζεται στη γνώση των διασυνδέσεων του νευρικού συστήματος, με τα όργανα και τα υπόλοιπα συστήματα του σώματος καθώς και στη ροή ενέργειας στο σώμα μέσω των μεσημβρινών ή καναλιών ενέργειας. Σύμφωνα με την παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική η παθολογία στο σώμα εμφανίζεται όταν σε ένα ή περισσότερα από αυτά τα κανάλια δεν υπάρχει η φυσιολογική ροή ενέργειας. Η χρήση της βελόνας έχει στόχο την αποκατάσταση της φυσιολογικής αυτής ροής καθώς και την τόνωση των οργάνων που βρίσκονται σε δυσλειτουργία λόγω της υποκείμενης παθολογίας. Σύμφωνα με τη Δυτική ιατρική η εφαρμογή της βελόνας σε καθορισμένα επακριβώς σημεία, διεγείρει ειδικά νεύρα, τα οποία μεταφέρουν ηλεκτρικές ώσεις στα χαμηλότερα κέντρα του εγκεφάλου και από εκεί στη προσβεβλημένη από τη νόσο περιοχή. Υπάρχουν νεύρα σε κάθε σημείο του σώματος άσχετα από το πόσο μικρά είναι και κάθε ένα από αυτά είναι κάτω από τον έλεγχο ενός άλλου ή μιας ομάδας άλλων νεύρων. Τα νευρικά κέντρα και οι μηχανισμοί που πυροδοτούνται, είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά τα οποία χρησιμοποιεί το ίδιο το σώμα για να ρυθμίσει τις φυσιολογικές του διεργασίες.                                                                             

Ο βελονισμός, λοιπόν,  ενδείκνυται σε περιπτώσεις εμφάνισης σωματικής δυσλειτουργίας, καθώς επίσης και σε τραυματικές κακώσεις ή παθολογικές καταστάσεις όπως:

- acupuncture 5Ημικρανίες και πονοκεφάλους

  • - Αυχενικός πόνος

  • - Τενοντοπάθεια ώμου

  • - Σύνδρομο παγωμένου ώμου

  • - Οσφυαλγία

  • - Ισχιαλγία 

  • - Αρθρίτιδα ισχίου,γόνατος 

  • - Κάκωση μηνίσκων, δυσλειτουργία ΤΠΠ-ΛΤ

  • - Σύνδρομα όπως των κοιλιακών προσαγωγών, της υπακρωμιακής προστριβής κ.α.

Ο αριθμός των θεραπειών εξαρτάται από παράγοντες όπως η γενικότερη κατάσταση υγείας, ο βαθμός ευαισθητοποίησης του ασθενούς, η χρονιότητα της δυσλειτουργίας κ.α. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι πολύ λεπτές, μιας χρήσεως με ειδική αποστείρωση και χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση σε Νευρομυοσκελετικές δυσλειτουργίες αλλά και σε παθολογίες που η ενεργειακή θεραπεία μέσω της τόνωσης σπλαχνικών οδών μπορεί να βοηθήσει την πολυδιάστατη θεραπευτική προσέγγιση  που πραγματοποιείται στο χώρο μας.