Σπλαχνική Οστεοπαθητική
Σπλαχνική Οστεοπαθητική
Η Σπλαχνική Οστεοπαθητική, επικεντρώνεται σε λειτουργικές και δομικές ανισορροπίες σε όλο το σώμα, σχετιζόμενες με σπλαχνικές διαταραχές συμπεριλαμβανομένης της μυοσκελετικής, αγγειακής, νευρικής, ουρογεννητικής, αναπνευστικής, πεπτικής και λεμφικής δυσλειτουργίας. Αξιολογεί και αντιμετωπίζει τη δυναμική της κίνησης σε σχέση με όργανα, μεμβράνες, περιτονία και συνδέσμους. Αυξάνει την ιδιοδεκτική επικοινωνία μέσα στο σώμα, αναζωογονώντας έτσι ένα άτομο και ανακουφίζοντας τα συμπτώματα του πόνου, της δυσλειτουργίας και της κακής στάσης του σώματος.
Μια ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση στην αξιολόγηση και τη θεραπεία ενός ασθενούς απαιτεί την αξιολόγηση των δομικών σχέσεων μεταξύ των σπλάχνων και των παρακείμενων δομών τους ή των συνδέσμων τους στο μυοσκελετικό σύστημα. Δυσλειτουργίες στο συνδετικό ιστό των σπλάχνων μπορεί να προκύψουν από χειρουργικές ουλές, συμφύσεις, ασθένεια, στάση ή τραυματισμό. Αποτέλεσμα αυτή είναι η δημιουργία τάσεων βαθιά μέσα στο σώμα, δημιουργώντας μια σειρά από προσαρμογές μακριά από την εστία του προβλήματος τα οποία το σώμα πρέπει να αντισταθμίσει. Αυτό δημιουργεί σταθερά, μη φυσιολογικά σημεία έντασης στο σώμα και παραπέμπει σε λειτουργικά και δομικά προβλήματα.
Επιπλέον, υπάρχουν σαφείς δεσμοί μεταξύ των δομών του σώματος, όπως οι μύες και οι αρθρώσεις, με το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, τα σπλαχνικά όργανα, το νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο. Αποτέλεσμα αυτού είναι κάποιος με χρόνιο πόνο μπορεί να έχει ευαισθησία και να παρουσιάζει συμπτώματα σε περιοχές όχι μόνο στο μυοσκελετικό σύστημα (συμπεριλαμβανομένων αρθρώσεων, μυών, περιτονιών, μ. δίσκων), αλλά και στα σπλαχνικά όργανα και τους συνδετικούς τους ιστούς (συμπεριλαμβανομένου του ήπατος, του στομάχου, της χοληδόχου κύστης, νεφρών, αδένων κλπ.), στο περιφερικό νευρικό σύστημα, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και ακόμη και το νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο.
Η Σπλαχνική κινητοποίηση αποκαθιστά τη δυνατότητα του σώματος να προσαρμογή και ομοιοστασία, δηλαδή ενισχύει τον μηχανισμό αντίδρασης του σώματος σε κάθε μεταβαλλόμενο συνδυασμό βιοχημικών, βιομηχανικών και ψυχοκοινωνικών επιβαρυντικών παραγόντων, οι οποίοι συνεχώς προβάλλουν απαιτήσεις που περιγράφουμε κατά περίπτωση ως "βάρος", "πίεση" ή "άγχος". Βασίζεται στην ψηλάφηση των φυσιολογικών και ανώμαλων δυνάμεων μέσα στο σώμα. Χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες τεχνικές, οι θεραπευτές μπορούν να αξιολογήσουν πώς οι ανώμαλες δυνάμεις αλληλοεπιδρούν, επικαλύπτονται και επηρεάζουν τις κανονικές σωματικές δυνάμεις.
Πώς εφαρμόζεται η σπλαγχνική Οστεοπαθητική;
Η σπλαγχνική οστεοπαθητική βασίζεται στην εφαρμογή ήπιας δύναμης με τα χέρια (χειρισμών) για την ενθάρρυνση της φυσιολογικής κινητικότητας, του τόνου και της κίνησης των σπλάχνων και του συνδετικού ιστού. Αυτοί οι ήπιοι χειρισμοί μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία των μεμονωμένων οργάνων, τα συστήματα στα οποία λειτουργούν τα όργανα και η δομική ακεραιότητα ολόκληρου του σώματος. Ο θεραπευτής, ανιχνεύει διαφοροποιημένες ή μειωμένες κινήσεις στα σπλάχνα, καθώς και μεταβολές περιοριστικού τύπου σε ολόκληρο το σώμα, για να εφαρμόσει στη συνέχεια επιλεγμένες τεχνικές Σπλαχνικής κινητοποίησης. Από τη διάρκεια, την ένταση, τις απαιτήσεις, την επιμονή ή τα διαλείμματα των επιβαρυντικών παραγόντων, αλλά και από την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών αντίδρασης, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η τελική επίδραση στην υγεία και την λειτουργικότητα, τόσο σε τμηματικό επίπεδο, όσο γενικά στον οργανισμό.
Ενδείξεις εφαρμογής της Σπλαχνικής Οστεοπαθητικής
- Πεπτικές δυσλειτουργίες
- Γάστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση
- Μετεγχειρητικός πόνος ουλώδους ιστού
- Χρόνιος πυελικός πόνος
- Οσφυαλγία- Ισχιαλγία
- Πονοκέφαλος και Ημικρανία
- Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
- Παιδιατρικές διαταραχές
- Νευρολογική δυσλειτουργία