Myofascial Triggerpoint Therapy
Myofascial Triggerpoint Therapy
Το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου ή Myofascial pain syndrome (MPS), ορίζεται ως μια μυοτενόντια δυσλειτουργία, με κύριο σύμπτωμα τον πόνο. Ως πηγή του συνδρόμου, θεωρούνται τα ευαίσθητα στη ψηλάφηση σημεία, τα οποία ανευρίσκονται εντός των προσβεβλημένων μυοπεριτονιακών δομών ή εκτός της επώδυνης περιοχής, δηλαδή τα λεγόμενα μυοπεριτονιακά σημεία πυροδότησης πόνου ή Myofascial Trigger points (MTrPs). Τα σημεία πυροδότησης, αποτελούν ευερέθιστα σημεία εντοπισμένα σε μία τεταμένη δεσμίδα ή ζώνη τάσης (taut band) των σκελετικών μυών ή των περιτονιών τους. Αν είναι εξαιρετικά ευαίσθητα εκτός από αναφερόμενο πόνο και τοπική ευαισθησία, δύναται να προκαλέσουν και φαινόμενα διαταραχής του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Στις περιπτώσεις αυτές αναπτύσσονται δυσλειτουργίες αλλά και παθολογίες, όπως η κεφαλαλγία τάσης και η κροταφογναθική διαταραχή. Τα σημεία πυροδότησης με βάση τα κλινικά σημεία που εμφανίζουν, μπορούν να χαρακτηριστούν ως ενεργά ή λανθάνοντα.
Παράγοντες που ενοχοποιούνται για την ανάπτυξη τους είναι:
- Μηχανικά φορτία π.χ. λόγω ανισοσκελείας και μη φυσιολογικής φόρτισης των ιστών. Επίσης, η λανθασμένη εργονομικά στάση σώματος και η παρατεταμένη ακινησία.
- Μεταβολικές και ενδοκρινικές διαταραχές: Μειωμένος μεταβολικός ρυθμός λόγω υπερθυρεοειδισμού ή υπογλυκαιμίας καθώς και εμμηνοπαυσιακές και προ εμμηνοπαυσιακές περιπτώσεις
- Ψυχολογικές διαταραχές : Κατάθλιψη και ανησυχία
- Αλλεργίες, διαταραχές ύπνου, χρόνιες σπλαχνικές παθήσεις
Η μυοπεριτονιακή απελευθέρωση αποτελεί μια τεχνική που κινητοποιείται τόσο ο μυϊκός ιστός, όσο και η περιτονία του. Εφαρμόζεται με δύο τρόπους, είτε με βαθιά, άμεση πίεση και διάταση των μυοπεριτονιακών δομών είτε με αργή πίεση και απαλή διάταση των εμπλεκόμενων δομών. Με την τεχνική αυτή επιτυγχάνεται η μείωση του πόνου, η αύξηση της ελαστικότητας των μαλακών ιστών, η μείωση του μυϊκού σπασμού και η λύση των συμφύσεων.
Η τεχνική Strain Counterstrain είναι μια τεχνική θεραπείας, που χρησιμοποιείται για να χαλαρώσει τους μυϊκούς σπασμούς και τα σημεία πυροδότησης. Περιλαμβάνει τον εντοπισμό του MTrPs και στην συνέχεια, την τοποθέτηση της εμπλεκόμενης άρθρωσης ή τμήματος του σώματος σε μια άνετη θέση των εμπλεκόμενων μυών. Κυρίως στόχος της τεχνικής αυτής, είναι να χαλάρωση το μυ με φυσικούς τρόπους. Μόλις επιτευχθεί το ιδανικό μήκος για να χαλαρώσει εφαρμόζεται μέτρια πίεση στο σημείο πυροδότησης για 90 δευτερόλεπτα για την απευαισθητοποίηση του σημείου.
Επιπλέον, η χρήση ξηράς βελόνας έχει σημαντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των σημείων πυροδότησης. Ο βελονισμός προκαλεί τοπική απόκριση σύσπασης των μυϊκών ινών ή αλλιώς local twitch response (LTR). Μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων του πόνου, βελτιώνει το εύρος τροχιάς κίνησης και την ποιότητα της ζωής του ασθενή, βελτιώνοντας την λειτουργική του ικανότητα.