Manual Therapy - Ορθοπεδική θεραπεία με χειρισμούς

Ορθοπεδική θεραπεία με χειρισμούς - Orthopaedic Manual Therapy

neuro 3

Η Ορθοπεδική Θεραπεία με Χειρισμούς (ΟΜΤ) αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα αξιολόγησης και από τις σημαντικότερες μεθόδους θεραπευτικής προσέγγισης διαταραχών των αρθρώσεων και των μαλακών μορίων.  Πιο συγκεκριμένα, ασχολείται με την αποκατάσταση νευρομυοσκελετικών προβλημάτων, βασιζόμενη στον κλινικό συλλογισμό, χρησιμοποιώντας πολύ εξειδικευμένες τεχνικές προσέγγισης, που περιλαμβάνουν χειρισμούς & θεραπευτικές ασκήσεις.

manual therapy 5Η Ορθοπεδική Θεραπεία με Χειρισμούς εμπεριέχει και καθοδηγείται από τις διαθέσιμες επιστημονικές και κλινικές αποδείξεις και το βιο-ψυχοκοινωνικό πλαίσιο του κάθε ασθενή ξεχωριστά. Ο Ιπποκράτης πάρα πολλές φορές τόνιζε στις ομιλίες του ότι είναι απαραίτητη η πλήρη γνώση της λειτουργίας της ΣΣ γιατί πολλές διαταραχές ξεκινούν από αυτή.

Η ανακάλυψη του μηχανικού ρόλου της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου, στην δημιουργία διαφόρων νευρογενών συνδρόμων, ώθησε τους γιατρούς σε μεθόδους μηχανικής θεραπείας συμπεριλαμβανομένων των χειρισμών. Πρωταγωνιστής των ιατρικών χειρισμών, ήταν ο JA Mennell Oστεοπαθητικός ιατρός, που δίδασκε κύρια σε φυσικοθεραπευτές. Ο Kaltenborn εφάρμοσε τεχνικές που στηρίζονται σε αρχές της αρθροκινηματικής (convex-concave) και πάλι η πολύ καλή αξιολόγηση είναι η βάση για την σωστή θεραπεία (trial treatment). Η μέθοδος Kaltenborn-Evjenth περιλαμβάνει τεχνικές ενδοαρθρικής κινητοποίησης, ενεργητικές τεχνικές εναντίον της απώλειας ελαστικότητας των συσταλτών ιστών και χρησιμοποιεί τεχνικές βασισμένες στην νευρομυϊκή λειτουργία για τον άρτιο έλεγχο και τη μυϊκή ισορροπία. Αποτελεί ίσως τη μοναδική σχολή ορθοπεδικής θεραπείας, που δίνει μέγιστη σημασία στη σταθεροποίηση υπερκινητικών αρθρώσεων ή τμημάτων του μυοσκελετικού συστήματος. Συνιστά ένα ολοκληρωμένο τρόπο προσέγγισης των δυσλειτουργιών του μυοσκελετικου συστήματος. Ο Maitland εφάρμοσε τεχνικές που η επιλογή τους στηριζόταν στην περιοχή του πόνου και την συμπεριφορά της άρθρωσης στον έλεγχο της κίνησης. Τη δεκαετία του ‘90 ο Mark Jones με τον κλινικό συλλογισμό και ο David Butler με την κινητοποίηση νευρικού ιστού, διεύρυναν τον τρόπο σκέψης στο Manual Therapy.

Μερικές από τις παθήσεις που το Manual Therapy έχει πολύ καλά αποτελέσματα αναφέρονται παρακάτω. 

manual therapy 2- Ημικρανίες και πονοκεφάλους

- Αυχενικός πόνος

- Τενοντοπάθεια ώμου

- Σύνδρομο παγωμένου ώμου

- Οσφυαλγία

- Ισχιαλγία 

- Αρθρίτιδα ισχίου,  γόνατος 

- Κάκωση μηνίσκων, δυσλειτουργία ΤΠΠ-ΛΤ

- Σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής κ.α.

Στο χώρο μας οι τεχνικές Manual therapy εφαρμόζονται από εκπαιδευμένους θεραπευτές και σχεδιάζονται έτσι ώστε να είναι οι ασφαλείς και αποτελεσματικές.