Neurodynamics - Νευροδυναμική αξιολόγηση & θεραπεία
Νευροδυναμική αξιολόγηση και θεραπεία
Ο νευρικός ιστός, έχει την ικανότητα να ανέχεται μηχανικά φορτία που δημιουργούνται κατά την διάρκεια των θέσεων και των κινήσεων, που σχετίζονται με την καθημερινή δραστηριότητα. Ο πόνος που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια νευρολογικής δυσλειτουργίας, ονομάζεται νευροπαθητικός.
Ο περιφερικός νευροπαθητικός πόνος, αποτελεί έναν όρο που περιγράφει καταστάσεις όπου οι νευρικές ρίζες ή τα περιφερικά νευρικά στελέχη, υπέστησαν κάκωση από μηχανικό ή/και χημικό ερέθισμα που υπερβαίνει τις φυσικές δυνατότητες του νευρικού ιστού. Εκτός από τις ριζίτιδες και τις παγιδεύσεις των νεύρων, οι νευροπαθητικοί μηχανισμοί μπορεί να συνυπάρχουν και σε καταστάσεις π.χ. της επικονδυλίτιδας, της τενοντοπάθειας του Aχιλλείου ή του διαστρέμματος της ποδοκνημικής καθώς και άλλων παθολογικών καταστάσεων.
Κλινικά χαρακτηριστικά του είναι:
- Ο επιπολής καυστικός, αιχμηρός και παραισθητικός πόνος (δυσαισθητικός πόνος) που κατανέμεται σε δερματομιακές ζώνες
- Ο εν τω βάθει πόνος υπό μορφή σύσπασης ή κράμπας που μπορεί να κατανέμεται σε μυοτομιακές ή σκληροτομιακές ζώνες ή στην πορεία του νεύρου
- Οι ανταλγικές θέσεις που ανταποκρίνονται στην αποφόρτιση του νευρικού ιστού
- Ο περιορισμός των ενεργητικών και παθητικών κινήσεων
- Διάφορα συμπτώματα που προκαλούνται μηχανικά μετά από πίεση ή τάση του νεύρου και που σχετίζονται με τον περιορισμό των ενεργητικών και παθητικών κινήσεων
- Κινητική ή αισθητική βλάβη που αντιστοιχεί στην κατανομή των συμπτωμάτων
Σε οξείες καταστάσεις, δύσκολα μειώνονται τα συμπτώματα με την ανάπαυση και την φαρμακευτική αγωγή, ο πόνος φαίνεται σαν να έχει ‘δικό του μυαλό’
Η αξιολόγηση του νευρικού ιστού περιλαμβάνει:
• Κατανομή του πόνου
• Παρατήρηση: ανταλγική θέση
• Κινητικός έλεγχος: περιορισμένη ενεργητική & παθητική τροχιά
• Ψηλάφηση: συγκεκριμένου νεύρου
• Νευρολογικός έλεγχος: αισθητικότητα (επιπολής, εν τω βάθει), αντανακλαστικά, μύες κλειδιά
• Νευροδυναμικές δοκιμασίες: ωλένιου, μέσου, κερκιδικού, ισχιακού, μηριαίου νεύρου
Νευροδυναμικές δοκιμασίες – τεστ
Θεωρείται ότι ο νευρικός ιστός έχει το χαρακτηριστικό να περιορίζει συγκεκριμένο συνδυασμό κινήσεων. Οι νευροδυναμικές δοκιμασίες φέρουν σε τάση το νευρικό σύστημα μέσω των κινήσεων των αρθρώσεων, οι οποίες αλλάζουν τις διαστάσεις του περιβάλλοντος που περιβάλλει τις συγκεκριμένες νευρικές δομές.
Ο θεραπευτής, ανιχνεύει αλλαγές στον μυϊκό τόνο ή στην μυϊκή δραστηριότητα, ταυτόχρονα με την αντίληψη του πόνου από τον ασθενή.
Η αυξημένη μυϊκή δραστηριότητα είναι η απεικόνιση της ευαισθητοποίησης του νευρικού ιστού, που εξετάζεται και εμφανίζεται με την αυξημένη αντίσταση στην κίνηση. Αυτή η αντίσταση θα πρέπει να συμπίπτει με την αναφορά του ασθενή για έναρξη του πόνου και αναπαραγωγή των συμπτωμάτων.
- Σύμφωνα με τον Βutler υπάρχουν 2 τεχνικές θεραπείας:
Οι τεχνικές ολίσθησης - εναλλαγή των κινήσεων έτσι ώστε η μία άρθρωση να φέρνει το νεύρο σε τάση, ενώ η άλλη να το χαλαρώνει
Οι τεχνικές τάσης - όλες οι κινήσεις των αρθρώσεων φέρνουν σε τάση το νεύρο
Οι τεχνικές ολίσθησης του νεύρου είναι, ήπιες και μπορεί να ενδείκνυνται σε οξείες κακώσεις, σε μετεγχειρητική διαχείριση και σε καταστάσεις που μπορεί να οδηγούν σε ερεθισμό ή παγίδευση νεύρου όπως είναι η αιμορραγία και η φλεγμονή γύρω από το νεύρο.
Οι τεχνικές τάσης είναι περισσότερο έντονες και μπορεί να μειώνουν το ενδονευρικό οίδημα και την αγγειακή βλάβη μέσω της αυξομείωσης της ενδονευρικής πίεσης. Η αυξομείωση της πίεσης μπορεί να υπάρχει και με την εφαρμογή της τεχνικής ολίσθησης.
Η εφαρμογή ολίσθησης:
• Αυξάνει την απορρόφηση των φλεγμονωδών προϊόντων μέσα και γύρω από το νεύρο
• Μειώνει την ινοβλαστική δραστηριότητα και ελαχιστοποιεί τον σχηματισμό ουλώδους ιστού
• Αποτρέπει τον σχηματισμό των μετεγχειρητικών συμφύσεων
• Μειώνει την ενδονευρική φλεβική συμφόρηση και ως εκ τούτου μειώνει την ενδονευρική πίεση