Πρόληψη και αποκατάσταση αθλητικών κακώσεων
Πρόληψη και αποκατάσταση αθλητικών κακώσεων
Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους όλων όσων ασχολούνται με τον αθλητισμό, είναι η δημιουργία ενός αγωνιστικού περιβάλλοντος, το οποίο είναι το ασφαλέστερο δυνατόν για τον αθλητή. Η ίδια η φύση όμως της αθλητικής δραστηριότητας, καθιστά τους τραυματισμούς αναπόφευκτους. Συνήθως δεν είναι πολύ σοβαροί και αποκαθίστανται γρήγορα. Όταν συμβεί κάποιος τραυματισμός, η προσπάθεια μεταφέρεται από την πρόληψη στην αντιμετώπιση και αποκατάσταση του. Ο φυσικοθεραπευτής – ειδικός αποκατάστασης είναι αυτός που θα αναλάβει το σχεδιασμό, την οργάνωση και την εφαρμογή του προγράμματος αποθεραπείας. Η παροχή ενός συνολικού προγράμματος αποκατάστασης του αθλητή, απαιτεί ομαδική προσπάθεια από όλους όσους συμμετέχουν, για να είναι αποτελεσματική.
Ωστόσο, τα προγράμματα αποκατάστασης, δεν αφορούν μόνο αθλητές αλλά και ανθρώπους όλων των ηλικιών, οι οποίοι θέλουν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους μέσα από τη φυσική δραστηριότητα και αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα, που έχουν να κάνουν με βιομηχανικές ή άλλου είδους προσαρμογές κατά την άσκηση. Η σωστή αξιολόγηση των προβλημάτων αυτών και η επίλυση τους, εξασφαλίζει τις ιδανικές συνθήκες για την επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα σε οποιοδήποτε επίπεδο.
Στον αθλητισμό, υπάρχουν καταστάσεις - κακώσεις οι οποίες απαιτούν άμεση - χειρουργική θεραπεία ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, ειδικά όταν πρόκειται για αθλητές υψηλού επιπέδου. Μερικές από αυτές είναι:
- Ανακατασκευή προσθίου χιαστού συνδέσμου (ΠΧΣ) του γόνατος
- Μηνισκοσυρραφή, μηνισκεκτομή γόνατος
- Αρθροσκοπική χειρουργική του πετάλου στροφέων του ώμου
- Αρθροσκοπική χειρουργική ισχίου, ποδοκνημικής
- Μερική ή ολική αρθροπλαστική αρθρώσεων
- Ανάταξη καταγμάτων
- Χειρουργική σπονδυλικής στήλης
Η μετεγχειρητική αξιολόγηση από τον θεραπευτή καθορίζει και την οργάνωση του πρωτοκόλλου της αποκατάστασης, για το οποίο είναι κύρια υπεύθυνος. Η συχνότητα και το είδος της θεραπείας, καθορίζεται από την πρόοδο της αποθεραπείας, που περιλαμβάνει συγκεκριμένα κριτήρια, βασιζόμενα σε υποκειμενικά συμπτώματα και αντικειμενικά ευρήματα.
Εκτός όμως από τέτοιες καταστάσεις, υπάρχουν άλλες, στις οποίες η συντηρητική θεραπεία αποτελεί τη θεραπεία επιλογής. Εκφυλιστικές καταστάσεις στον αθλητισμό λόγω κακής εμβιομηχανικής των αρθρώσεων μπορούν να βελτιωθούν με την εφαρμογή των κατάλληλων τεχνικών σε συνδυασμό με συγκεκριμένα προγράμματα ασκήσεων για την ενδυνάμωση μυών και τη δυναμική σταθεροποίηση των αρθρώσεων. Τέτοιες είναι:
- Πόνος στην ΑΜΣΣ (αυχεναλγία)
- Πόνος στην ΟΜΣΣ (οσφυαλγία)
- Τενοντοπάθειες
- Αρθρίτιδες
- Ρήξεις συνδέσμων
- Κακώσεις μηνίσκων - συνδέσμων γόνατος
- Ορογονοθυλακίτιδες
- Σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής
- Σύνδρομα υπέρχρησης όλων των αρθρώσεων